جواد اوجی در گفتگو با مهر در تشریح جزئیات مذاکرات یک روزه گازی ایران و جمهوری آذربایجان با بیان اینکه در نشستهای یک روزه انجام شده، دو کشور برای افزایش تبادلات گاز طبیعی به توافق نهایی دست یافته اند، گفت: بر این اساس تفاهم نامه ای بین شرکت ملی گاز ایران و سوکار جمهوری آذربایجان برای افزایش واردات گاز طبیعی از این همسایه شمالی کشور امضا شده است.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه این تفاهم نامه جدید گازی به دنبال چندین ماه مذاکره، بحثهای فنی و کارشناسی بین در کشور امضا شده است، تصریح کرد: بر اساس این سند جدید همکاری میزان واردات گاز طبیعی از جمهوری آذربایجان در دو فاز افزایش می یابد.
معاون وزیر نفت با اعلام اینکه فاز اول افزایش واردات گاز طبیعی از جمهوری آذربایجان از اول فوریه 2011 میلادی (12 بهمن ماه 1389) به مدت پنج سال آغاز می شود، اظهار داشت: به این منظور در سال اول روزانه دو میلیون متر مکعب معادل 750 میلیون متر مکعب در یکسال گاز طبیعی از این کشور حاشیه دریای خزر وارد کشور خواهد شد.
به گفته این عضو ستاد تدابیر ویژه اقتصادی وزارت نفت در سال دوم هم با افزایش تدریجی واردات گاز طبیعی روزانه به سقف پنج میلیون متر مکعب در روز افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه این سند جدید همکاری ایران و آذربایجان از ابتدای فوریه 2011 تا فوریه 2016 میلادی ادامه می یابد، بیان کرد: پیش بینی می شود در آینده ای نزدیک قرارداد نهایی بین دو کشور امضا شود.
ایران و جمهوری آذربایجان دی ماه سال گذشته قراردادی برای انتقال سالانه 100 میلیون متر مکعب (معادل 1.2 میلیون متر مکعب در روز) گاز طبیعی این کشور حاشیه دریای خزر به استانهای شمالی ایران امضا کرده بودند.
گاز ایران در جمهوری آذربایجان ذخیره می شود
اوجی یکی دیگر از محورهای مذاکرات یک روزه ایران و جمهوری آذربایجان در باکو را ذخیره سازی گاز طبیعی در میادین هیدروکربوری تخلیه شده این کشور عنوان کرد و افزود: از این رو دو طرف بر روی امکان ذخیره سازی گاز طبیعی در میادین مرزی مذاکرات متعددی را انجام داده اند.
این مقام مسئول با اعلام اینکه بر اساس اعلام مقامات جمهوری آذربایجان در شرایط فعلی 2 میدان هیدروکربوری این کشور تخلیه شده و امکان ذخیره سازی گاز طبیعی را دارند، بیان کرد: این میادین از ظرفیت ذخیره سازی بین دو تا سه میلیارد متر مکعب برای گاز ایران برخوردار هستند.
مدیر عامل شرکت ملی گاز با یادآوری اینکه به این منظور قرار است در آینده تیم کارشناسی و فنی ایران برای بررسی های بیشتر اقدام کنند، گفت: در این صورت ایران می تواند در فصل گرم گاز طبیعی در این میادین تخلیه شده ذخیره سازی کند و در فصل سرد آن را برداشت کند.
به گفته معاون وزیر نفت در این رابطه جمهوری آذربایجان تاکید کرده که تاسیسات مورد نیاز برای ذخیره سازی گاز طبیعی در این دو میدان تخلیه شده را دارد.
مذاکرات برای افزایش حجم سواپ گاز ادامه می یابد
این عضو ستاد تدابیر ویژه اقتصادی وزارت نفت در خصوص احتمال افزایش حجم سواپ گاز طبیعی جمهوری آذربایجان از مسیر ایران، توضیح داد: در حال حاضر روزانه 1.5 میلیون متر مکعب گاز طبیعی جمهوری آذربایجان از مسیر ایران به جمهوری نخجوان سوآپ می شود که 15 تا 20 درصد آن به عنوان حق سوآپ برداشت می شود.
اوجی با اعلام اینکه هم اکنون دو کشور بر روی چارچوب های کلی سوآپ گاز طبیعی به توافق رسیده اند، اظهار داشت: اما ابتدا باید زیرساختهای این تجارت گازی همچون توربوکمپرسورها، تاسیسات تقویت فشار گاز و خطوط لوله آماده بهره برداری شود.
به گزارش مهر، مطابق با توافق قبلی بین ایران و آذربایجان در صورت نهایی شدن مذاکرات، حجم سوآپ گاز طبیعی در فاز اول به روزانه 2.5 میلیون متر مکعب و در فاز دوم به روزانه پنج میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
قرارداد معاوضه (سوآپ) گاز طبیعی ایران و آذربایجان سال 2004 میلادی بین شرکت ملی صادرات گاز ایران و آذری گاز جمهوری آذربایجان امضا شد.
بر اساس این توافق، 25 ساله مقامات گازی تهران – باکو مقرر شد که روزانه حدود یک میلیون متر مکعب گاز طبیعی آذربایجان از مسیر ایران به جمهوری نخجوان تحویل داده شود.
قرارداد معاوضه (سوآپ) گاز طبیعی ایران و آذربایجان سال 2004 میلادی بین شرکت ملی صادرات گاز ایران و آذری گاز جمهوری آذربایجان امضا شد.
بر اساس این توافق، 25 ساله مقامات گازی تهران – باکو مقرر شد که روزانه حدود یک میلیون متر مکعب گاز طبیعی آذربایجان از مسیر ایران به جمهوری نخجوان تحویل داده شود.
از صبح روز چهارشنبه 22 دی ماه با سفر سیدمسعود میرکاظمی وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران به باکو دور جدید مذاکرات گازی ایران و جمهوری آذربایجان آغاز شده بود.
وزیر نفت ایران در این سفر یک روزه با الهام علی اف رئیس جمهور، ناطق علی اف وزیر انرژی و رونق عبدالله اف رئیس شرکت دولتی نفت جمهوری آذربایجان (سوکار) دیدار و گفتگو کرده است.
نظر شما